tirsdag 8. mai 2012

Franske baguetter

Baguetter

Hver gang jeg reiser til Frankrike er jeg omringet av baguetter. Du ser mennesker hvor det må være med en baguette eller flere fra tidlig morgen til middags tid. De smaker vist kjempe godt både til frokost, lunsj og middag. Og de beste får du kjøpt direkte fra de små bakeriene rundt omkring i landet. Baguetter er en fransk spesialitet og er et hvitt langt brød med sprø skorpe og myk luftig kjerne. Her skjærer de den ikke opp i fine stykker, men river biter av det og spiser det gjerne som det er, med smør eller syltetøy til frokost. Til lunsj eller  middag gjerne som tilbehør eller de deler den på langs og fyller med hva det skal være. Det har vært vanskelig å finne glutenfrie tilbud i Frankrike, men det har kommet mer og mer på supermarkedene, men om baguetter er å oppdrive ferske til baker har jeg enda til gode å finne.





Info fra
http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/baguetter/

 En standard baguette er fem - seks centimeter bred og tre - fire centimeter høy, og opptil en meter lang. I Frankrike spiser en gjerne baguetter som tilbehør til frokost, lunsj og middag. For å holde god standard på baguettene avholdes det årlig en konkurranse i Paris, hvor vinneren i tillegg til ære og berømmelse blir offisiell baguetteleverandør til det franske presidentpalasset påfølgende år.



Ingredienser
  • 7 ½ dlvann
  • ½ pkgjær
  • 1 kg Semper rød
  • 1 ss havsalt
  • 1 ss fiberhusk
  • vann til pensling, mel til pynt

Slik gjør du

1. Varm vann til det er fingervarmt, 37 °C. Bland inn først gjær og så 1ss fiberhusk. La svelle i 10 min.

2. Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann til senere.
Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen er eltet nok når den er smidig og har en blank overflate. Bedre at den er for bløt enn for tørr.

3. Dekk bakebollen med plast, og la den stå på benken i 1–2 timer. Ta deigen ut på melet bakebord. Del den i 5 like store emner. Trill til runde og jevne boller. Dekk bollene med plast og la dem stå lunt i 30 minutter.

4. Form bollene til avlange brød (baguetter). Legg dem på en stekeplate med bakepapir. Dekk baguettene med et klede, og la dem heve til dobbel størrelse. Pensle eller spray de med litt vann så de beholder fuktigheten bedre.

5. Snitt bagettene med 3–4 snitt på skrå med en skarp kniv. Pensle med vann og dryss på mel.

6. Stek baguettene midt i ovnen ved ca. 220 °C i 15–20 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøl på rist. Her var de to første, ble 5 til sammen og smakte godt. Med en sprø litt sig skorpe. Skal prøve med varmluft neste gang for å se hvordan de blir da:)

Bon apetitt:) (De ble mørkere enn de ser ut på bildet:)
http://www.brodogkorn.no/oppskrifter/baguetter/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bare hyggelig om du legger igjen en kommentar;)